Køb kosttilskud med grund

Flere undersøgelser har vist, at naturmedicin og kosttilskud, der indeholder stoffer under etiketten ikke burde være der. Et spørgsmål om kvalitet, men også sundhed. I Sverige er ansvaret delt mellem forskellige myndigheder, men i sidste ende er det op til forbrugeren at vælge det rette.

Køb kosttilskud
I juli testede Stockholm tre præparater viste sig at indeholde høje niveauer af forurenende stoffer. (Photo NFA)

Cirka 80 procent af befolkningen i de udviklede lande bruger naturlige sundhedsprodukter, men globalt er det et problem med manglen på regler, siger canadiske forskere for nylig gjorde dna-test på 44 naturlægemidler produkter fremstillet af 12 forskellige selskaber på markedet.

Undersøgelsen viser, at disse var de eneste to selskaber, der solgte ægte produkter, i andre var der billigere substitutter, forurening eller polstring materialer. I alt over 60 procent indeholdende planteprodukter, der ikke indgår i indholdsfortegnelsen. Mere end 20 procent indeholdt fyldning af ris, sojabønner og hvede, der ikke blev noteret.

“Forurening og fordele ved naturmedicin er en betydelig sundhedsrisiko for forbrugerne,” siger ledende forsker Steven Newmaster, professor i biologi ved University of Guelph, i en pressemeddelelse.

I mange produkter, de fandt forurening af planter, der har kendte toksiske effekter, bivirkninger eller interagere negativt med andre planter eller medicin.

Svært at kontrollere indhold

Et eksempel på en unoteret urt var Matrem, der kan forårsage hævelse, vabler og tab af følelsen i munden og kvalme. En ginkgo produkt indeholdt nötrester. Steven Newmaster, at det er almindeligt at bruge filler stoffer, men at forbrugeren har ret til at vide, hvad det er.

Han siger også, det har hidtil været vanskeligt at kontrollere, hvad de kapsler og tabletter faktisk indeholder, men at hans hold har udviklet metoder til den form for dna-test, at de nu har brugt.

Forskere siger, at hele verden i dag er der over 1.000 virksomheder, der fremstiller naturlægemidler med et salg på mere end $ 60 milliarder om året.

“Industrien lider nogle af de producenter bruger uetiske metoder.” siger Steven Newmaster.

Barbro Gerden, lægerne på enheden for plantelægemidler ved de MPA kommentarer:

– Vi ved ikke, at der ikke har været uafhængige test her af den slags, i Canada. Når der ikke er nogen tegn på problemer med forberedelserne, vi ikke ejer analyser, siger hun.

I stedet kontrollere den dokumentation, der kommer ind med ansøgninger om godkendelse. For at få den påstand, at et naturligt middel hjælper med helbredsproblemer, skal det være godkendt af FDA.

Kosttilskud dog, at vitaminer og mineraler i koncentreret form, tælles i Sverige som en fødevare og reguleres under NFA. Der er derfor ikke behov godkendelse af individuelle lægemidler, men indholdet og mærkning er reguleret i henhold til EU-reglerne, og salget skal være registreret hos kommunen, som også har ansvaret for at gøre kontrollen.

Nye EU-regler

Siden 2009, efter at de reviderede EU-regler, hvilket gør MPA opdeling i tre grupper af lægemidler baseret på råvarer fra naturen. På deres hjemmeside er der en liste over de godkendte. For plantelægemidler (VBL) er 34 stykker, og sagen fx tabletter rød solhat (Echinacea purpurea) til lindring af forkølelse. Der er også en lang liste af såkaldte traditionelle plantelægemidler (TVBL). Naturlægemidler kendte i dag kun er det ikke plantestoffer, men produceret af dyr, bakterier eller mineraler.

Barbro gerdens rådgivning til forbrugerne er at tænke mere end én gang.

– Med udgangspunkt i en generel indstilling, anbefaler jeg primært de produkter, som vi har modtaget og gennemgået.

Svært at stoppe snyd

Et eksempel blev givet særlig opmærksomhed af FDA i 2009 som et kosttilskud Fortodol fundet at indeholde anti-inflammatorisk lægemiddel nimesulid som kan forårsage leverskade. Stoffet er ikke godkendt i Sverige, og det var første gang, at et ulovligt stof blev fundet i urtemedicin her. Så det var blevet solgt i fem år og blev mistænkt for at have forårsaget to dødsfald i Sverige og Norge, og flere tilfælde af leversygdomme.

Fortodol ville ifølge indholdsfortegnelsen baseret på gurkemeje og aminosyren phenylalanin. Når MPA analyseret indholdet af de ni dåser fundet stoffet nimesulid i to af dem.

Ifølge Barbro Gerden er heldigvis sjældne eksempler som dette.

– Det var en meget speciel sag. Men måske er der tilsvarende andre steder i verden.

Hun mener, at det er meget svært at stoppe denne form for snyd, og i dag er udsat for forbrugerne at produkter fra mange steder på nettet.

– Tilgængeligheden er øget, og hvad det har betydet jeg ikke er den rette person til at tale om, men det har ændret situationen, siger hun.

Tungmetaller og testosteron tilskud køb

I juli, opdagede byen Stockholm i en kontrol, at tre kosttilskud fra Kina og Indien indeholdt høje niveauer af arsen, bly og kviksølv, en eller anden måde over grænserne. Fødevarestyrelsen advaret om testosteron tilskud køb, at forberedelserne kan få alvorlige virkninger på sundheden, både på kort og lang sigt, men Zofia Kurowska, landmåler på NFA siger, at de kan desværre ikke sætte nationale forbud salg. De enten ikke har deres egen kontrol.

– Vi har identificeret, at præstationsfremmende stoffer – anvendes for eksempel i fitness og vægttab produkter kan indeholde farlige stoffer. Vi har fokuseret vores bistand til kommuner på det, og har forsøgt at fjerne stoffet fra markedet, siger hun.

NFA holdning er, at fordelene ved kosttilskud generelt er tilbageholdende.

– Hvis du er sund og spiser ret, du får, hvad du har brug for, siger Zofia Kurowska. Det er også let på tegnebogen.

Hvis du stadig ønsker at købe kosttilskud, så hun anbefaler at købe fra pålidelige butikker, ikke fra obskure selskaber online.

– Når det kommer til krydderurter, bør du også kontrollere, at du kan spise med andre lægemidler. Perikum kan for eksempel ikke at spise p-piller, så er der en risiko for, at du bliver gravid.

Certificerer industri

“Svensk egenomsorg” er en forening for personlig pleje industri og organisere dagen omkring 75 procent af leverandørerne af plantelægemidler, naturlægemidler og kosttilskud på det svenske marked.

– Sikkerhed er et meget vigtigt spørgsmål for os. Vi arbejder på flere forskellige niveauer, med uddannelse og regulatoriske forhold, siger Jessica Agert, presse og information.

Blandt andet har foreningen udviklet omfattende retningslinjer for kosttilskud og sport præparater og deres medlemmer skal overholde.

– Revisionen er uden for vores kontrol, men vi har en masse kontakter med alle de myndigheder, fortsætter hun.

De har også udviklet en certificering, hvor så langt 19 virksomheder, der er omfattet.

– Det er specielt velegnet for erhvervslivet og er en sæl, siger Yanina Taynard, en ekspert på svensk egenomsorg.

Hun mener, at mærkning er en vigtig del af forbrugerbeskyttelse.

– Der bør være tilstrækkelig information, på svensk, og der bør være en ingrediens liste, fortsætter hun. Der skal også være en anbefalet daglig dosis, og mængderne af en sådan urt, at produktet indeholder, dating og kontaktoplysninger for virksomheden, siger hun.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *